Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö

 

Kotimuseon esineistö

Kuvia kotimuseosta.
Kuvia kotimuseosta.
Kuvia kotimuseosta.
Kuvia kotimuseosta.
Kuvia kotimuseosta.
Kuvia kotimuseosta.
Kuvia kotimuseosta.
Kuvia kotimuseosta.
Kuvia kotimuseosta.
Kuvia kotimuseosta.
Kuvia kotimuseosta.
Kuvia kotimuseosta.
Kuvia kotimuseosta.
Klikkaa kuvat suuremmiksi

Sohlbergien koti on esineiden aarreaitta, siellä on säilynyt runsaasti esineistöä aina viime vuosisadan alkupuolelta lähtien. Kodissa on havaittavissa molempien lapsuudenkotien interiöörien vaaliminen.

Kodin esineistö on museaalisesti luetteloitu.

Kalustus

Huoneisto on kalustettu pääasiassa molempien kodeista perityillä kalustekokonaisuuksilla. Poikkeuksen tekee makuuhuoneen uusrokokookalusto, jonka pariskunta hankki yhteiseen kotiin.

Kodin "Valman puolesta" muodostui myöhemmin erilaisten tapaamisten kuten Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön hallituksen kokousten ja apurahojen jakotilaisuuksien tapahtumapaikka. Se on osittain kalustettu jugendajan kalustein. Ruokasalissa on tamminen, kansallisromanttinen kalustokokonaisuus.

Salin flyygeli on viimeksi ollut käytössä Valma Sohlbergin elinaikana. Lapsena myös Sakari soitti, mutta ei enää aikuisvuosinaan. Nyttemmin Bechstein-flyygeli on kunnostettu ja viritetty, sen sointia on pidetty aina erityisen kauniina.

Jotkut kodin kalusteista on valmistettu Kangasalan Urkutehtaassa, joka oli Päivikin isän isoisän Anders Thulén perustama ja pitkään Tulenheimojen suvun hallussa. Sieltä on peräisin yksi salin kertaustyylisistä sohvaryhmistä.

Sohlbergien "alkuperäisen puolen" salonki on kalustettu kullanväriseksi maalatulla uusklassisella istuinryhmällä, jota sanotaan Ludvig XVI -kalustoksi. Se on hankittu Antti Tulenheimon ollessa Hämeen läänin maaherrana.

Kaakeliuunit

Suurin osa asunnon alkuperäisistä jugend-kaakeliuuneista on säilynyt. Ne on suunniteltu 1900-luvun alkuvuosina, ja ne edustavat siten uusinta ja muodikkainta ajan muotoilua. Uunit on valmistettu Turun kaakelitehtaassa, ne on suunnitellut tiettävästi Arkkitehtitoimisto Nyström-Petrelius-Penttilä. Ainoastaan makuuhuoneessa on vanhempaa tyyliä edustava pyöreä uusrenessanssityylinen kennouuni.

Taide

Huoneita koristavien maalausten ikäkaudet noudattelevat suvun elinkaarta, kuten muukin kodin esineistö. Teoksia ei ole aiemmin esitelty julkisesti.

Joukossa on joitakin helmiä vanhemmasta taiteesta 1800-luvulta; salongissa on Johan Knutsonin Merimaisema. Isännän työhuoneessa on suurikokoinen Ribera-kopio, sekin oletettavasti 1800-luvulta. "Valman puoleisessa salissa” on Hjalmar Munsterhjelmin Maisema Tuuloksesta ja Sohlbergien puolen salissa on kotimuseon perustamisen yhteydessä konservoitu Albert Edelfeltin maisema Kruunuvuorenselältä. Ruokasalissa on Oskar Kleinehin kookas bretagnelaismaisema, ja useita Antti Favénin maalauksia.

Taideteoksia kodissa on runsaasti, pelkästään öljymaalauksia 72. Lisäksi on mm. grafiikkaa, akvarelleja ja pienoisveistoksia. Tässä yhteydessä on kuitenkin syytä mainita, että joukkoon mahtuu myös vähemmän tunnettuja, signeeraamattomia tai muuten tuntemattomien taiteilijoiden teoksia. Sohlbergien kodin taide on hankittujen, lahjaksi saatujen ja suvuilta perittyjen teosten yhteensulautuma.

Astiastot

Suvun perintönä on säilynyt Liuksialan kartanosta peräisin oleva Gustafsbergin astiasto. Sen saivat alun perin häälahjaksi Bror Axel ja Minna Thulé viimeksi mainitun vanhemmilta Aline ja Agathon Meurmanilta vuonna 1878. Heiltä se siirtyi häälahjana vanhimmalle pojalle Antti Tulenheimolle ja hänen puolisolleen vuonna 1909 ja edelleen Päivikki ja Sakari Sohlbergille vuonna 1951.

Perinteiden vaalimisesta kertovat myös kansanomaiset ryijyt, joista vanhin on vuodelta 1801. Ryijyjä on yhteensä kahdeksan, ne on kaikki konservoitu kotimuseon perustamisen yhteydessä.

Posliiniesineet

Sakari Sohlbergin äiti, Valma, harrasti posliinimaalausta. Nähtävillä on hänen taidokkaasti maalaamiaan posliiniesineitä: maljakoita, lautasia ja kahvikalustoja. Valma Sohlbergin töitä oli jo 1920- ja 1930-luvulla esillä alan harrastajien näyttelyissä. Niitä järjesti tunnettu posliinimaalauksen opettaja Ingrid Flander, joka maalasi mm. miniatyyrimaalauksia posliinilevyille.

Vitriinikaapit

Asunnossa on useita vitriinikaappeja, joihin Päivikki Tulenheimo-Sohlberg on sommitellut esinekokonaisuuksia. Erityisen maininnan ansaitsevat matkamuistovitriini sekä erilaisia pienehköjä koirafiguureja sisältävä vitriini. Talon emäntä harrasti myös pienoismalleja, hän on rakentanut mm. näköismallin perheen kesähuvilasta Papinniemestä.

Matot

Lattioita koristavat joka huoneessa aidot itämaiset matot, kaikkiaan 20. Vanhimmat matot ovat 1900-luvun alkupuolelta. Salin erkkerissä on kaunis kaukasialainen matto. Tiettävästi viimeinen hankinta on ruokasalin kashmirmatto.

Näyttelytilan esineet

Näyttelytilassa kerrotaan Päivikki ja Sakari Sohlbergin elämästä. Esillä on myös Valma Sohlbergin käsitöitä.

 

Kotimuseo:Talon ja asunnon historiaaMuseon esineistö