Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö

 

Talon ja asunnon historiaa

Kauppiaankatu 9 ja 11 talot rakensi Sakari Sohlbergin äidin isä, rakennusmestari Elias Lietzén. Talot suunnitteli Arkkitehtitoimisto Polón & Wasastjerna, ensimmäinen valmistui 1903 ja toinen, numero 11, vuonna 1905.Julkisivupiirros

Sohlbergit asuivat avioliittonsa alkuvuosina Mechelininkadulla, mistä he muuttivat Kauppiaankadulle Sakarin kotitaloon, nykyiseen kotimuseoon.

Sakari Sohlbergin äiti Valma asui talon kolmannessa kerroksessa. Valma Sohlbergin kuoltua, ja yläkerran asunnon vapauduttua, hänen kotinsa muutettiin Päivikki ja Sakari Sohlbergin asunnon viereiseen huoneistoon 1982, ja huoneistot yhdistettiin. Valma Sohlbergin huonekalut sijoitettiin pääasiallisesti samoille paikoille kuin ne olivat olleet alakerrassa.

Seuraelämä Katajanokan kodissa oli vilkasta, sinne olivat tervetulleita niin ystävät, sukulaiset kuin työtoverit. Pidettiin kokouksia ja keskusteltiin lakiasioista, juhlittiin nimi- ja syntymäpäiviä sekä kutsuttiin ystäviä lounaalle ja järjestettiin illallisia. Monesti myös istuttiin iltoja pelipöydän ääressä ja pohdittiin yhteiskunnallisesti kiinnostavia kysymyksiä.

Kotimuseo:Talon ja asunnon historiaaMuseon esineistö