Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö

 

Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseo

 

Museon avasi 27.8.2003 ylipormestari Eeva-Riitta Siitonen.

Helsingin Katajanokalla, Kauppiaankatu 11:ssa sijaitsevan jugendtalon ylimmässä kerroksessa, on Päivikki ja Sakari Sohlbergin koti. Lähes 50 vuotta kestäneen avioliiton aikana heille kertyi runsaasti kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoista esineistöä; osa on perintöä lapsuudenkodeista, osa lahjaksi saatua ja osa itse hankittua.

Päivikki ja Sakari Sohlbergin toivomuksesta asunnosta tehtiin kotimuseo. Lähtökohtana on ollut säilyttää koti sellaisena kuin se heidän eläessään oli. Tämä koti on hyvä esimerkki 1900-luvun porvariskodista, ja se tarjoaa monia elämyksiä henkilö- ja kulttuurihistoriasta kiinnostuneille vierailijoille.

Museon valmistelu alkoi syksyllä 2001. Kotimuseon avasi 27.8.2003 ylipormestari Eeva-Riitta Siitonen ja museomaailman tervehdyksen toi FM Leena Arkio-Laine.

Leena Arkio-Laine

Museo koostuu kahdesta huoneistosta, jotka on yhdistetty toisiinsa. Pinta-alaa on noin 340 m2. Yhteensä huoneita on 11 sekä keittiö. "Valman puoleisen asunnon" keittiöön on vierailijoita varten rakennettu näyttelytila, joka jatkuu välieteiseen.

Museoon tutustuminen

Opastetut kierrokset museossa
Kotimuseoon tutustutaan joustavasti järjestettävillä opastetuilla kierroksilla. Arkimaanantaisin opastetaan kaksi ryhmää - kierrokset alkavat kello 15:30 ja 17:00. Rajoitetun osallistujamäärän vuoksi ennakkoilmoittautuminen on suositeltavaa. Ryhmät voivat sopia museovierailuista joustavasti myös muina aikoina. Maanantaikierroksia ei järjestetä keskikesän aikaan (juhannuksesta elokuun alkuun).

Museon sisäänpääsymaksu on 5 euroa henkilöltä (sisältää opastuksen), alle 15 vuotiaat pääsevät ilmaiseksi vanhempien seurassa. Kotimuseon esite maksaa 2 euroa.

Varaukset ja ilmoittautumiset arkisin tai jättämällä viesti vastaajaan, p. (09) 636 753.

Museon esittely www-sivuillamme

Talon ja asunnon historiaa

Kotimuseon esineistö